Szakértelemmel hatékonyabb

A Knauf Insulation megbízásából elvégzett, 630, magánvásárló, többségükben felújítást végző vagy tervező véleményét összefoglaló felmérés azt mutatta, hogy ingatlantulajdonosok több mint kétharmada nem, vagy helytelenül ismeri a szigetelőanyagok legfontosabb energiahatékonysági jellemzőit, ennek ellenére mégsem veszi igénybe szakemberek – építészek, tervező szakemberek – segítségét. Pedig a szakember bevonásával végzett energia megtakarító beruházások eredményessége egyértelműen kimutatható.
    
A felújításba vágó családi ház tulajdonosok több mint felének fő célja az energia-megtakarítás, azonban több esetben az ingatlan elképzelt és megvalósult energiamegtakarási képessége jelentősen eltér egymástól. Így a tulajdonosi szándéka ellenére továbbra is kénytelen többet költeni otthona melegére, mint szerette volna.
Ennek egyik oka, hogy a tulajdonosok kevés esetben várják el az építésztől, szakembertől a kiviteli tervek elkészítésén és engedélyeztetésen túl a megfelelő paraméterekkel rendelkező építőanyagok meghatározásában való közreműködést.
Az emelkedő energiaárak és a csökkenő reálkeresetek idején épületeink energiahatékonysági fejlesztése nem úri hóbort, hanem valódi gazdasági kényszer. Ennek egyik mutatója, hogy a KSH adatai szerint a felújítási céllal felvett lakossági hitelek állománya 2011-ben már meghaladta az új lakások építésére igényelt hitelek összegét.


Felújítás: cél az energiahatékonyság
A Knauf Insulation kutatatása is ezt, az ingatlantulajdonosok által felismert szükségszerűséget igazolja, hiszen a felmérésben megkérdezett családi ház tulajdonosok több mint fele helyezte a kényelmi szempontok és az esztétikum elé az energia-megtakarítást, azaz a fűtésszámla csökkentése érdekében fogott hozzá a felújításhoz.
A felújítás során a családi ház tulajdonosok 35%-a ablakcserét, 29%-uk fűtéskorszerűsítést, 28%-a tető, illetve padlás szigetelést, szintén 28%-uk homlokzati szigetelést, 25%-uk pedig tetőfelújítást, illetve ezek kombinációját végezte el a ház energiahatékonyságának javítása érdekében.

Neki lássunk magunk, vagy bízzuk szakemberre?
Inkább utóbbi. Mert ha valahol, akkor a szigetelőanyagok kiválasztásában és egy korszerű komplett hőszigetelés elkészítésében elkél a szakértelem!
Egy önmagától kitekeredő üveggyapot padlásszigetelés felhelyezése nem igényel ugyan nagy szakértelmet, de egy homlokzati szigetelés méretezése vagy a fűtéskorszerűsítés kialakítása és kivitelezése már igen. Éppen ezért volt a Knauf Insulation szakemberei számára is meglepő az a tény, hogy a felújításba kezdő családi ház tulajdonosok 2/3-a egyáltalán nem vesz igénybe építészt vagy tervezőt. Az esetek azon 1/3-ában, amikor azonban a tulajdonos építész vagy tervező segítségét kéri, de az azokban meghatározott energiahatékonysági paramétereknek megfelelő építőanyagok és termék kiválasztásában már közülük is 10-ből csak 8 megrendelő kéri a szakember segítségét. A ma már széles körben és számtalan különböző felhasználási területre alkalmazható, megfelelő szigetelés kiválasztása alapvető fontosságú a tervezett energia megtakarítási cél elérése érdekében.Ki dönt és mi alapján?
Kinek mi a fontos? A megbízónak minden bizonnyal a végeredmény: a fűtésszámla összegének csökkenése
A felmérés szerint a kivitelezők mindössze az esetek 25%-ban vásárolják meg a felújításhoz szükséges szigetelőanyagokat, ám elsősorban a kereskedők ajánlatai és nem a tervező által meghatározott műszaki szempontok szerint döntenek, vagyis az ár, mint szempont a minőség elé kerül.
A Knauf Insulation kutatásában megkérdezett családi ház felújítók 66%-a számára a szigetelőanyagok hőszigetelő képessége a legfontosabb szempont. Ennek ellenére a legtöbben kevés, vagy nem megfelelő ismerettel rendelkeznek.
Nem tudják, hogy mi a szigetelőanyagok legfontosabb tulajdonságainak mérőszáma, és azt sem, hogy az alacsony, vagy a magas érték a kedvező. Ez még nem is lenne baj, ha bevonnák a megfelelő szakembert a döntésbe.

A vásárláson túl, magát a homlokzati hőszigetelési munkát illetően is megdöbbentőek az adatok. 100 családi házból 40 homlokzati hőszigetelését nem szakkivitelező vagy generálkivitelező végzi, hanem maga a tulajdonos. Ez akár azt is eredményezheti, hogy a szakszerű anyagválasztás és kivitelezés hiányában a befektetett munka és energia nem térül meg: fűtési számlánk nem csökken az elvártnak megfelelően.


Habár a Knauf Insulation kutatatásának eredményei szerint a családi házat felújító ingatlantulajdonosok 72%-a még mindig polisztirollal szigeteli otthona homlokzatát, örömteli fejlődés, hogy a megkérdezettek 57%-a komplett szigetelő rendszert alkalmaz a homlokzati hőszigeteléshez.
Ilyen komplett hőszigetelő rendszereket kínál a Knauf Insulation is az épület különböző szigetelendő szerkezeteire. Ezek alkalmazása kapcsán a cég szakemberei is szívesen adnak tanácsot a hozzájuk fordulóknak.

Az épület egyes szerkezeteinek szigetelésére ajánlott Knauf Insulation termékekről további információt www.knaufinsulation.hu oldalon találsz.

.